Forum ICT-društvo

Projekt ima u vidu regionalnu razvojnu koncepciju Slavonije i Baranje, Osijeka kao središta regije, zaustavljanje iseljavanja mlade populacije te regionalno povezivanje Slavonije i Baranje, Dalmacije, Istre, odnosno hrvatskih regija s uspješnim centrima izvrsnosti u području ICT industrije, i Zagrebom kao središtem.

1. Institut za europske i globalizacijske studije – Split (www.inegs.com) u suradnji s udrugom Osijek Software City (softwarecity.hr) pokreće Forum ICT-društvo.

2. Filozofija Foruma je dijalog različitih aktera iz lokalne i globalne akademske zajednice koji se bave teorijskim aspektom odnosa informacijskih tehnologija i društva, zatim ICT stručnjaka, predstavnika ICT sektora (tvrtke), političkih struktura (Grad, Županija, RH) koji se bave izradom i provedbom ICT politika u doba tehno-kulture. Forum ima ideju međuregionalnog povezivanja unutar RH, najznačajnijih aktera iz ICT sektora i zaustavljanje iseljavanja. Mjesto održavanja Foruma je grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

3. Cilj Foruma je slobodna rasprava, razmjena ideja, zagovor dijaloga i poslovne suradnje među navedenim akterima, promocija ICT sektora u funkciji razvoja RH i digitalne ekonomije u doba digitalnog, umreženog, globalnog informacijskog društva 21. stoljeća, s naglaskom na pozitivne i negativne strane ICT-a i njihova utjecaja na društvo (tehnološki determinizam), uključujući cyber rizike (društvo rizika), i suočavanje s rizicima globalnog informacijskoga društva na tragu koncepta refleksivne modernizacije.

4. Forum sa svojim prijedlozima i inicijativama teži biti poticajan pri izradi analiza i strategija lokalnog (Osijek), regionalnog (OBŽ) i nacionalnog razvoja (RH) u kontekstu ICT politika, u funkciji digitalne ekonomije kao nove forme ekonomije u 21. stoljeću.

5. Opravdanost Foruma počiva na činjenici važnosti informacijskih i komunikacijskih tehnologija koje bitno utječu na transformaciju svakodnevnog života u svim njegovim regijama u okviru (globalnog) informacijskog/umreženog društva i ICT sektora kao najrazvijenijeg u okviru gospodarskog sustava RH.

6. Forum zagovara stvaranje povoljne i prijateljske društvene klime u ICT sektoru, kao kičme gospodarskog razvoja, na bazi reforme obrazovnog sustava, daljnje digitalizacija istoga, kvalitetnih zakona koji pomažu razvoj ICT sektora, poreznih rasterećenja i novih ulaganja u ICT, koji vidimo kao kičmu razvoja grada, županije i RH u 21. stoljeću, odnosno vremenu druge moderne i velike transformacije svijeta pod utjecajem ICT-a i globalizacije.

7. Forum bi se svake godine održavao u Osijeku prvih dana proljeća.

8. Prvi Forum pod naslovom „Informacijske tehnologije i globalizacija - tehnološka dimenzija globalizacije i utjecaj na društvo“ održat će se 23. ožujka 2018. u Osijeku.

8.1 Previđena su četiri panela i četiri kratka izlaganja.

9. Rad Foruma pratit će stari i novi mediji uz potporu PR agencije. Tvrtka Spektar iz Zagreba ima logističku funkciju.

10. Dokumenti Foruma bit će objavljeni u medijima, kao i na mrežnim stranicama Instituta za europske i globalizacijske studije – Split (www.inegs.com) i udruge Osijek Software City (softwarecity.hr).

pozadina

Program

Više...

Kontaktirajte nas
Više...
Registriraj se!

Više...

 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok