Dobrodošli!

Čast nam je što Vas imamo priliku pozvati na prvi Forum ICT-društvo koji će se održati 23. ožujka 2018. godine u gradu Osijeku.

MJESTO ODRŽAVANJA: Vikarijat, Ul. Josipa Jurja Strossmayera 58, Osijek
Forum ICT-društvo: Zašto baš u Osijeku?

1. Osijek se u zadnjih nekoliko godina profilirao kao regionalno ICT središte s nizom kvalitetnih informatičkih firmi i jakom strukovnom udrugom. Neke od tih tvrtki već duži niz godina uspješno posluju na međunarodnom tržištu. Druge su nešto mlađe, ali su se već uspjele nametnuti kao autoriteti u svojim poslovnim nišama ili su na najboljem putu da to postanu. Te tvrtke zapošljavaju stručnjake, proizvode kvalitetan softver i izvoze na mnoga tržišta diljem svijeta. Upravo zato što su neke od njih orijentirane uglavnom ili potpuno na izvoz, na domaćem se tržištu za njih često niti ne zna, iako posluju bolje od većine ostalih tvrtki u našem okružju. Također, dokaz su da i u ovakvom okruženju te unatoč aktualnoj gospodarskoj situaciji i iseljavanju mlade populacije volja za radom i stručnost imaju perspektivu.

2. Danas je većina tih tvrtki okupljena pod kapom udruge Osijek Software City, koja u ime svojih članova, ali i cijele informacijsko-komunikacijske industrije snažno i kontinuirano djeluje kako na lokalnu zajednicu, tako i na obrazovne i političke institucije.3. Projekt Osijek Software City pokrenut je početkom 2012. godine od strane nekoliko ICT tvrtki, s ciljem povećanja atraktivnosti developerske struke u Osijeku, kao i povećanja konkurentnosti programera na tržištu, te poticanja poduzetništva u ICT sektoru.

4. Krajnji cilj je, naravno, zapošljavanje! Iz perspektive poslodavca – zapošljavanje educiranog i motiviranog radnika, a iz perspektive radnika – zapošljavanje u perspektivnoj i kvalitetnoj tvrtki.

5. U regionalnoj ICT industriji trenutno vlada kronični nedostatak osposobljenog kadra, a to se ovim projektom želi promijeniti, kroz organizaciju besplatnih edukacija, lokalnih, nacionalnih i globalnih programa, formalnih i neformalnih okupljanja stručnjaka, razmjenu iskustava i mišljenja, te naglašavajući koja su znanja i vještine potrebni za zapošljavanje u tvrtkama iz ove branše.

6. Danas udruga broji 34 pravne osobe, 68 fizičkih te niz pojedinaca i institucija koji podupiru djelovanje Udruge.

7. Dugoročni je cilj postići prepoznatljivost Osijeka u svijetu kao grada u kojemu žive i rade IT stručnjaci te kao grada u kojemu djeluje puno tvrtki koje proizvode dobar softver.

8. Takva prepoznatljivost sa sobom nosi niz prednosti: utječe na pozitivan imidž grada, poticaj je novim ulagačima, doprinosi zdravijem gospodarstvu, preporuka je potencijalnim klijentima te “odskočna daska” za startup tvrtke.

9. U razdoblju od 2012. do 2016. godine broj tvrtki za razvoj softvera u Osječko-baranjskoj županiji povećao se za 102%, a ukupan broj zaposlenih narastao je za 93%. Ukupni prihod u istom razdoblju narastao za 97%, prihod od prodaje u inozemstvu za 152%, a dobit za 133%.Uzevši sve to u obzir, Osijek je bio logičan izbor za održavanje Foruma ICT- društvo.

Osijek, 23. listopada 2017.

pozadina

Program

Više...

Kontaktirajte nas
Više...
Registriraj se!

Više...

 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok